Zwiedzanie Francji szlakiem winnic, czyli poznajmy najlepsze wina Świata w miejscu, z którego pochodzą

0
51

Mimo że każdy z nas ma wśród znajomych miłośników wina greckiego lub osoby, które uparcie twierdzą, że najlepsze wina na całym Świecie produkuje się w niemieckich winnicach, a jeszcze inni rękami i nogami obstają za winami mołdawskimi, to jednak trzeba przyznać, że w rankingach jakości, najczęściej wygrywa wino francuskie.

To właśnie z francuskich winnic pochodzą najbardziej uznane na Świecie wina i to właśnie Francuzi mają niesamowicie długą historię produkowania wina, a obecnie, razem z Włochami i Hiszpanią, są światowymi liderami w produkcji i eksportu tego trunku. Lista francuskich klasyków jest bardzo długa, a ilość regionów, które niemal winem stoją, są we Francji tak liczne i urokliwe, że same w sobie stanowią atrakcję, do której ściągają turyści z całego świata. Podążanie szlakiem winnym, zwiedzanie tradycyjnych, mniejszych i większych winnic to tak naprawdę jeden z najlepszych sposobów na poznanie Francji, szczególnie na własną rękę, z dala od turystycznej komercji i utartych szlaków.

*Wyselekcjonowane, najlepsze wina francuskie znajdziecie w tym sklepie z winami.

senior-man-with-young-woman-harvesting-on-the-vine-2025-03-16-03-24-52-utc1.jpg

Bordeaux, czyli największy winiarski region we Francji

Jednym z regionów, które warto zwiedzić podczas takiej podróży, jest oczywiście Bordeaux – stolica czerwonych win z Cabernet Sauvignon i Merlot (np. Château Margaux, Château Lafite Rothschild) i największy region winiarski we Francji. Zajmuje ponad 120 000 hektarów winnic, z których pochodzi około 700 milionów butelek wina. Wiele regionów winiarskiego świata (np. Napa Valley, Chile, Australia) naśladuje to, co dzieje się w Bordeaux. Wina bordoskie są też regularnie używane jako benchmark w profesjonalnych degustacjach.

W Bordeaux znajduje się ponad 6000 winiarni (château), od tradycyjnych po najbardziej nowoczesne w Europie. Warto odwiedzić m.in. Château Margaux czy Château Lafite Rothschild. Region podzielony jest rzeką Garonną – po lewej stronie dominują wina Cabernet Sauvignon (bardziej strukturalne, taniczne), po prawej natomiast Merlot (bardziej owocowe i miękkie).

To tutaj znajduje się region Sauternes (i Barsac), gdzie produkuje się jedne z najlepszych słodkich win świata z późnego zbioru i szlachetnej pleśni. Jednym z najbardziej legendarnych trunków z tego regionu jest Château d’Yquem.

country-road-leading-to-the-monastery-through-the-2025-03-24-07-27-41-utc1.jpg

Szampania – kraina szampana

Szampania to miejsce narodzin szampana (Champagne), jeden z najbardziej prestiżowych i fascynujących regionów winiarskich na świecie. Jest to też jedyny region, w którym wino można legalnie nazywać „szampanem”. Inne wina musujące muszą stosować nazwy jak: sparkling wine, sekt, spumante, cava, prosecco itd.

Główne szczepy z tego regionu to: Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Szampania eksportuje miliony butelek rocznie do ponad 120 krajów.

Dolina Loary i Alzacja – najbardziej urokliwa trasa śladem francuskich winnic

Obowiązkowo należy zajrzeć do Doliny Loary i Alzacji – dwóch niezwykłych regionów, często pomijanych, ale oferujących wina wysokiej jakości i wyjątkowe krajobrazy. Dolina Loary rozciąga się na ponad 1000 km wzdłuż rzeki Loary i dzieli się na cztery podregiony: Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine, Górna Loara.

Produkuje się tu białe, czerwone, różowe, musujące i słodkie wina. Często są one niedoceniane cenowo, mimo wysokiej jakości. Główne szczepy to:

  • Sauvignon Blanc – świeże i mineralne (np. Sancerre, Pouilly-Fumé)
  • Chenin Blanc – wszechstronny: wytrawne, słodkie, musujące (np. Vouvray, Coteaux du Layon)
  • Cabernet Franc – delikatne, owocowe czerwone (Chinon, Saumur)
  • Melon de Bourgogne – do produkcji Muscadet, idealnego do owoców morza

typical-farm-in-umbria-italy-at-summer-2025-01-08-23-30-51-utc1.jpg

W Alzacji wina noszą nazwę szczepu – co jest rzadkością we Francji. Produkuje się tu Crémant d’Alsace, doskonałe musujące wino w przystępniejszej cenie. Region ten oferuje 170 km tras przez malownicze miasteczka, winnice i średniowieczne wioski – jak Riquewihr, Eguisheim czy Kaysersberg.

Dolina Rodanu – wielka historia za rogiem

Dolina Rodanu to jeden z najstarszych i najbardziej zróżnicowanych regionów winiarskich Francji. Składa się z dwóch części: Rhône Septentrional (północ – chłodniejsza i skalista) oraz Rhône Méridional (południe – cieplejsze, śródziemnomorskie).

To właśnie stąd pochodzi Syrah, jeden z najsłynniejszych szczepów świata. Dolina Rodanu to również ojczyzna Châteauneuf-du-Pape, tzw. papieskiego wina.

Burgundia – wzgórza i małe rodzinne posiadłości z mozaikowymi winnicami

Burgundia (Bourgogne) to region słynący z Pinot Noir i Chardonnay. Ma tylko około 30 000 ha winnic (dla porównania: Bordeaux – 120 000 ha), ale wyróżnia się unikalnym podejściem do parceli – klasyfikacja dotyczy często konkretnych działek.

Najdroższe wino świata – Romanée-Conti – pochodzi właśnie stąd. Ze względu na małe działki i ograniczoną produkcję, wina z Burgundii są trudne do zdobycia i często droższe niż bordoskie. Winnice rozwijali mnisi – szczególnie cystersi i benedyktyni – już w średniowieczu.

two-women-tasting-wine-in-cellar-2024-09-17-17-50-45-utc1.jpg

Podsumowanie

Zwiedzanie Francji szlakiem regionów winiarskich to coś więcej niż tylko podróż – to doświadczenie kultury, smaku, historii i krajobrazów. Każdy region oferuje coś wyjątkowego i warto poświęcić więcej czasu na ich poznanie.

Wybierając się szlakiem wina, pamiętajmy, że wino to integralna część stylu życia Francuzów. Zwiedzając winnice, spróbujemy nie tylko doskonałych trunków, ale też lokalnej kuchni, poznamy zwyczaje i gościnność rodzin, które od pokoleń tworzą francuskie wino.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here